Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KARTOFLANKA Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ

dagmara_65

Bardzo smaczna zupa. Bynajmniej tak stwierdziła jednomyślnie moja najbliższa rodzina, gdy zaczęła ją jeść jakiś czas temu, podczas jednego z obiadów. Warto ją od czasu do czasu ugotować, zwłaszcza teraz w okresie poświątecznym , gdy może pozostała w lodówce jakaś wędlina. Przepis na kartoflankę pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 1/2009.

 

 

kartoflanka z boczkiem i kiełbasą

 

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 25 dag marchewki
  • 15 dag pietruszki
  • 10 dag selera
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy cienkiej
  • 20 dag skrzydła indyczego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka vegety
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 litry wody

 

Wykonanie:

Skrzydło indycze  oczyszczamy,  myjemy  i  wrzucamy  do  garnka.  Zalewamy 3  litrami wody i gotujemy. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę kroimy w półplasterki, seler w paski. Po upływie 10 minut od zagotowania wywaru mięsnego wrzucamy do niego pokrojone warzywa.

W tym czasie kroimy kiełbasę w cienkie półplasterki, boczek w paski i wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 2o minut.

Dodajemy tymianek, vegetę, cząber. Dosmakowujemy solą i pierzem. Podajemy  z drobno posiekaną natką pietruszki.

 

 

kartoflanka z boczkiem i kiełbasą

 

 

kartoflanka z boczkiem i kiełbasą

 

 

TORT CZEKOLADOWY >

< WIOSNO !.......ach to ty !!!!



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • katarzyna_sar

    Ale smakowicie wygląda ta zupa, pyszotka, od razu chce mi się jeść, pozdrawiam:-)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci