Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

GOŚCINIEC

dagmara_65

Kolejne ciasto, które zaserwowałam gościom jak i swoim domownikom podczas ostatnich Świąt Wielkanocnych. Masę serową w tym cieście wykonałam tak jak paschę z mleka, śmietany i jajek. Nazwę wymyśliła moja Mama. Po krótkim zastanowieniu rzekła, że może by tak "GOŚCINIEC" mając na uwadze zaproszonych gości. Nazwa bardzo przypadła mi do gustu.

 

 

gościniec

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 12 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Składniki na masę serową:

  • 2 litry mleka
  • 1 litr kwaśnej śmietany ( użyłam wiejskiej)
  • 7 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 20 dag masła
  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki wrzątku
  • 10 dag rodzynek

 

ponadto:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • ok. 50 dag mandarynek

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka stale ubijając.

Obie mąki i proszek dokładnie mieszamy i powoli przesiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka delikatnie mieszając ( ja odstawiam mikser i mieszam za pomocą dużej łyżki ). Ciasto wylewamy delikatnie do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta.

 

Wykonanie masy serowej:

Mleko zagotowujemy. Śmietanę i jajka  miksujemy wraz z cukrem waniliowym i wlewamy do gorącego mleka. Ciągle mieszając trzymamy na otwartym ogniu, doprowadzając prawie do zagotowania, aż  powstanie twaróg. Zestawiamy z ognia i ostudzamy.  Odcedzamy go na sitku. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Porcjami dajemy twaróg i stale ucieramy mikserem.

 

Wykonanie ciasta:

Galaretki rozpuszczamy  w  niepełnym litrze wrzątku. Mandarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Brzoskwinie kroimy w drobne plasterki, ananasy  drobną kostkę. Rodzynki płuczemy i przelewamy wrzątkiem.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dokładnie mieszamy z masą serową. Masę serową dzielimy na trzy części. Do jednej części dajemy 3 łyżki kakao.

Ścinamy wierzchnią warstwę biszkopta. Smarujemy cienką warstwą jasnej masy serowej. Posypujemy rozdrobnionymi ananasami i rodzynkami. Przykrywamy pozostałą częścią jasnej masy serowej. Wykładamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy ciemną częścią masy serowej.

Na to dajemy trzecią część (jasną) masy, wyrównujemy powierzchnię i rozkładamy talarki mandarynek. Zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki.

 

 

gościniec

 

gościniec

 

gościniec

 

 

WIOSNA W MOIM OGRODZIE >

< ZUPA JARZYNOWA Z BOCZKIEM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    bardzo apetyczne to ciasto, podoba mi się

  • chantel111

    pascha z biszkoptem i galaretką? w sumie może być smakowite połączenie.

  • ugotujmy

    ta masa przypominająca paschę bardzo mnie ciekawi
    bo paschę uwielbiam :-)

  • katarzyna_sar

    Bardzo fajny pomysł na ciasto, apetycznie wygląda:-)

  • wiosenka27

    Jakie pyszne to ciasto:)

  • cukrowawrozka

    taka pascha bez bakalii - mniam! :D

  • vilk_89

    Ile jajek idzie do masy serowej?

  • dagmara_65

    Vilk dzięki za pytanie. Pominęłam w składnikach ilość jajek, ale naprawiam już ten swój błąd. Dajemy ich 7 sztuk. Pozdrawiam:)

  • Gość: [Cilvia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Ciasto zrobiłam wg tego przepisu, było bardzo smaczne, pięknie się prezentowało, w rzeczywistości wychodzi sporo wyższe niż na zdjęciach autorki no i niestety trochę pracochłonne...ale warto

  • Gość: [Kasia] *.play-internet.pl

    Mniam, zrobiłam i jest genialne. POLECAM

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci