Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO WAWELSKIE

dagmara_65

Jest to jedno z ciast, które gościło ostatnio na moim rodzinnym stole wielkanocnym. Dawno nie robiłam tego ciasta, dlatego też po krótkiej naradzie rodzinnej postanowiłam je upiec na tegoroczną Wielkanoc. Przepis dość stary, pochodzi z książki Przepisy Czytelników - jesień wydanej w 1994r. Ciasto jest bardzo smaczne i dekoracyjne. I dodam, że zastępuje u nas tradycyjny, wielkanocny mazurek, gdyż ten ostatni jakoś się nie przyjął w mojej kuchni.

 

 

ciasto wawelskie


ciasto wawelskie


Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru + 3 łyżki do bezy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • 30 dag rodzynek
  • 20 dag moreli suszonych
  • 15 dag orzechów włoskich drobno mielonych
  • 15 dag migdałów drobno mielonych

 

Składniki na krem:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ litra mleka
  • 200g masła
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny

 

 

Wykonanie ciasta:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z ochłodzonym masłem do uzyskania "drobnej kaszki". Dodajemy cukier, 4 żółtka, śmietanę i cukier waniliowy.

Ciasto dokładnie wyrabiamy. Powinno być dość luźne, nie za gęste. Rozprowadzamy równomiernie na dwóch identycznych blachach ( 28 x 40 cm ) wyłożonych papierem do pieczenia ciast. Oba ciasta smarujemy powidłami. Na powidła dajemy  pianę z 4 białek ubitą na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Oba placki posypujemy obficie rozdrobnionymi bakaliami.

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C. Bakalie można przykryć folią aluminiową, aby zabezpieczyć przed ich nadmiernym wysuszeniem lub przypaleniem.

 

Wykonanie kremu:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, i mieszamy z 1 szklanką mleka zimnego. Drugą szklankę mleka zagotowujemy, wlewamy zaprawę żółtkowo-mączną i stale mieszając zagotowujemy do zagęstnienia i utraty surowizny. Masło ucieramy do białości i dajemy porcjami przestudzony budyń żółtkowy.

Do utartego kremu dodajemy sok z cytryny i startą skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy.

 

Wykończenie:

Bakaliową warstwę jednego z placków smarujemy równomiernie kremem.

Przykrywamy drugim plackiem tak, aby na wierzchu były bakalie.

Lekko dociskamy na całej powierzchni.

Ciasto jest lepsze, gdy poleży co najmniej 1 dobę w chłodnym miejscu.

 

ciasto wawelskie

 

 

ciasto wawelskie

 

 

 

 

 

 

ŻYCZENIA WIELKANOCNE >

< TORT CZEKOLADOWY



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • mietowka22

    ciasto z bakaliami :) lubię takie

  • izaa_a

    to ciasto jest przepyszne!!!! a Twoje zdjęcia takie apetyczne..;)

  • mojamalakuchnia

    No proszę! jestem z Krakowa a o takim pysznie wyglądającym cieście nie słyszałam! Widzę, że ominęło mnie coś bardzo pysznego!

  • gin86

    Jeny, jak smakowicie wygląda. Już po Wielkiej Nocy, ale na takie ciasto chyba nie jest za późno...? :)

  • wiosenka27

    Znam to ciasto zarówno pod nazwą Wawelskie jak i Pani Walewska. Faktycznie jest pyszne a tak dawno go nie robiłam:)

  • gosiaa99

    oo pysznie wygląda:) Ale mi narobiłaś smaka!

  • dagmara_65

    Miętóweczko ja też takie lubię. Pozdrówki cieplutkie :)
    Izo dziękuję i pozdrówki :)
    Aniu dziękuję. Możesz to jeszcze nadrobić. Pozdrowionka :)
    Gin nie jest z pewnością za późno. Pozdrawiam ciepło :)
    Wiosenko warto czasami odkurzać dawne przepisy. Pozdrowionka :)
    Gosiu cieszę się, że Ci smaka narobiłam. Pozdrawiam serdecznie :)

  • anytsujx

    Ciasto wygląda tak apetycznie, że nie mogłam oderwać się od zdjęć. Ja piekłam na Święta podobne ciasto o nazwie ,,Pychotka" jak to woli ,, Pani Walewska", ale u Ciebie ciasto ślicznie się prezentuje, pozwole sobie zapisać przepis i następnym razem go upiekę. Czy pomiędzy bakaliami jest tylko beza, bo mam wrażenie, że jest kruszonka, może to tylko złudzenie i czy ciasto od razu przykrywasz folią?, pozdrawiam :)

  • dagmara_65

    anytsujx przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Bakalie daję na bezę. Nie używam kruszonki. Ciasto jest dość kruche i podczas krojenia na porcje poprzemieszczały się okruszki w ten sposób, ze na zdjęciu wygląda to tak jak zauważyłaś. Bakalie przykrywam folią nie od razu tylko w momencie gdy zauważę, że mogą się zbytnio przypiec.
    Pozdrawiam :)

  • mary50

    Ciasto wyglada rewelacyjnie .Wtym roku zagosci na stole wielkanocnym.
    Szkoda ze dopiero dzisiaj odkrylam Twoj blog.Pozdrawiam.maria

  • dagmara_65

    Mary to miłe, że blog mój przypadł Ci do gustu, pozdrawiam cieplutko :)

  • misz-ma-sz

    Pychotka ,wszystkie ciasta wygladają pysznie :) pozdrawiam :)

  • dagmara_65

    Misz-ma-sz dzięki za miłe słowa, pozdrawiam :)

  • Gość: [Agnes] *.ip.oxynet.pl

    Wygląda pysznie i ponieważ mazurki mi nie wychodzą spróbuje upiec to ciasto... Pozdrawiam :-)

  • Gość: [Zuzanna] *.dynamic.chello.pl

    Czy do ciasta dodaje się same żółtka czy całe jajka? Jest pewna nieścislość, bo w składnikami wymienione są całe jajka, a w przepisie żółtka. Potem z białek ubija się bezę. A do kremu jeszcze idą 4 żółtka.
    Czyli w sumie na całe ciasto idzie 8 żółtek i 4 białka, czy 8 całych jaj?
    Chcę jutro piec to ciasto, więc proszę o szybką odpowiedź.

  • dagmara_65

    Agnes no to życzę smacznego i pozdrówki :)
    Zuzanna rzeczywiście nieściśle się wyraziłam. Dzięki za cenną uwagę, już poprawiam. Do ciasta dodajemy 4 żółtka, do kremu 4 żółtka, a na wierzch 4 białka, czyli w sumie na całe ciasto idzie 8 żółtek i 4 białka. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci