Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO WAWELSKIE

Jest to jedno z ciast, które gościło ostatnio na moim rodzinnym stole wielkanocnym. Dawno nie robiłam tego ciasta, dlatego też po krótkiej naradzie rodzinnej postanowiłam je upiec na tegoroczną Wielkanoc. Przepis dość stary, pochodzi z książki Przepisy Czytelników - jesień wydanej w 1994r. Ciasto jest bardzo smaczne i dekoracyjne. I dodam, że zastępuje u nas tradycyjny, wielkanocny mazurek, gdyż ten ostatni jakoś się nie przyjął w mojej kuchni.

 

 

ciasto wawelskie


ciasto wawelskie


Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru + 3 łyżki do bezy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • 30 dag rodzynek
  • 20 dag moreli suszonych
  • 15 dag orzechów włoskich drobno mielonych
  • 15 dag migdałów drobno mielonych

 

Składniki na krem:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ litra mleka
  • 200g masła
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny

 

 

Wykonanie ciasta:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z ochłodzonym masłem do uzyskania "drobnej kaszki". Dodajemy cukier, 4 żółtka, śmietanę i cukier waniliowy.

Ciasto dokładnie wyrabiamy. Powinno być dość luźne, nie za gęste. Rozprowadzamy równomiernie na dwóch identycznych blachach ( 28 x 40 cm ) wyłożonych papierem do pieczenia ciast. Oba ciasta smarujemy powidłami. Na powidła dajemy  pianę z 4 białek ubitą na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Oba placki posypujemy obficie rozdrobnionymi bakaliami.

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C. Bakalie można przykryć folią aluminiową, aby zabezpieczyć przed ich nadmiernym wysuszeniem lub przypaleniem.

 

Wykonanie kremu:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, i mieszamy z 1 szklanką mleka zimnego. Drugą szklankę mleka zagotowujemy, wlewamy zaprawę żółtkowo-mączną i stale mieszając zagotowujemy do zagęstnienia i utraty surowizny. Masło ucieramy do białości i dajemy porcjami przestudzony budyń żółtkowy.

Do utartego kremu dodajemy sok z cytryny i startą skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy.

 

Wykończenie:

Bakaliową warstwę jednego z placków smarujemy równomiernie kremem.

Przykrywamy drugim plackiem tak, aby na wierzchu były bakalie.

Lekko dociskamy na całej powierzchni.

Ciasto jest lepsze, gdy poleży co najmniej 1 dobę w chłodnym miejscu.

 

ciasto wawelskie

 

 

ciasto wawelskie

 

 

 

 

 

 

wtorek, 06 kwietnia 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/04/CIASTO-WAWELSKIE.html
Komentarze
2010/04/06 07:52:34
ciasto z bakaliami :) lubię takie
-
2010/04/06 08:08:10
to ciasto jest przepyszne!!!! a Twoje zdjęcia takie apetyczne..;)
-
2010/04/06 08:29:34
No proszę! jestem z Krakowa a o takim pysznie wyglądającym cieście nie słyszałam! Widzę, że ominęło mnie coś bardzo pysznego!
-
2010/04/06 09:34:17
Jeny, jak smakowicie wygląda. Już po Wielkiej Nocy, ale na takie ciasto chyba nie jest za późno...? :)
-
2010/04/06 10:06:58
Znam to ciasto zarówno pod nazwą Wawelskie jak i Pani Walewska. Faktycznie jest pyszne a tak dawno go nie robiłam:)
-
2010/04/06 13:59:00
oo pysznie wygląda:) Ale mi narobiłaś smaka!
-
2010/04/07 07:41:48
Miętóweczko ja też takie lubię. Pozdrówki cieplutkie :)
Izo dziękuję i pozdrówki :)
Aniu dziękuję. Możesz to jeszcze nadrobić. Pozdrowionka :)
Gin nie jest z pewnością za późno. Pozdrawiam ciepło :)
Wiosenko warto czasami odkurzać dawne przepisy. Pozdrowionka :)
Gosiu cieszę się, że Ci smaka narobiłam. Pozdrawiam serdecznie :)
-
2010/04/09 14:53:50
Ciasto wygląda tak apetycznie, że nie mogłam oderwać się od zdjęć. Ja piekłam na Święta podobne ciasto o nazwie ,,Pychotka" jak to woli ,, Pani Walewska", ale u Ciebie ciasto ślicznie się prezentuje, pozwole sobie zapisać przepis i następnym razem go upiekę. Czy pomiędzy bakaliami jest tylko beza, bo mam wrażenie, że jest kruszonka, może to tylko złudzenie i czy ciasto od razu przykrywasz folią?, pozdrawiam :)
-
2010/04/23 09:39:27
anytsujx przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Bakalie daję na bezę. Nie używam kruszonki. Ciasto jest dość kruche i podczas krojenia na porcje poprzemieszczały się okruszki w ten sposób, ze na zdjęciu wygląda to tak jak zauważyłaś. Bakalie przykrywam folią nie od razu tylko w momencie gdy zauważę, że mogą się zbytnio przypiec.
Pozdrawiam :)
-
2012/02/29 21:56:20
Ciasto wyglada rewelacyjnie .Wtym roku zagosci na stole wielkanocnym.
Szkoda ze dopiero dzisiaj odkrylam Twoj blog.Pozdrawiam.maria
-
2012/03/01 10:31:21
Mary to miłe, że blog mój przypadł Ci do gustu, pozdrawiam cieplutko :)
-
2012/03/30 15:59:08
Pychotka ,wszystkie ciasta wygladają pysznie :) pozdrawiam :)
-
2012/04/16 12:38:37
Misz-ma-sz dzięki za miłe słowa, pozdrawiam :)
-
Gość: Agnes, 31-128-8-88.ip.oxynet.pl
2014/04/14 19:53:02
Wygląda pysznie i ponieważ mazurki mi nie wychodzą spróbuje upiec to ciasto... Pozdrawiam :-)
-
Gość: Zuzanna, 89-69-228-177.dynamic.chello.pl
2014/04/16 18:38:46
Czy do ciasta dodaje się same żółtka czy całe jajka? Jest pewna nieścislość, bo w składnikami wymienione są całe jajka, a w przepisie żółtka. Potem z białek ubija się bezę. A do kremu jeszcze idą 4 żółtka.
Czyli w sumie na całe ciasto idzie 8 żółtek i 4 białka, czy 8 całych jaj?
Chcę jutro piec to ciasto, więc proszę o szybką odpowiedź.
-
2014/04/16 21:06:03
Agnes no to życzę smacznego i pozdrówki :)
Zuzanna rzeczywiście nieściśle się wyraziłam. Dzięki za cenną uwagę, już poprawiam. Do ciasta dodajemy 4 żółtka, do kremu 4 żółtka, a na wierzch 4 białka, czyli w sumie na całe ciasto idzie 8 żółtek i 4 białka. Pozdrawiam :)

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi