Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM

dagmara_65

Bardzo smaczna, delikatna zupa. Dodatkowym jej walorem jest expresowe wykonanie.

Cóż więcej chcieć od takiej prostej i apetycznej zupki. .... tylko gotować i jeść :)

Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" 1/2009. Trochę go zmodyfikowałam.

 

 

zupa koperkowa

 

Składniki:

  • 2 pęczki koperku
  • 2 kostki rosołu z kury
  • ½ szklanki ryżu białego + 1 płaska łyżka soli + 1 płaska łyżka cukru
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej wiejskiej lub kremowej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki vegety
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 litry wody

 

 

Wykonanie:

Ryż  płuczemy kilkakrotnie wrzątkiem. Gotujemy na sypko ok. 20 min.  w  wodzie

z dodatkiem soli i  cukru. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

Do garnka nalewamy 2 litry wody, gotujemy, dodajemy rosołki i odcedzony ryż.

Gotujemy ok. 5 minut.  Zestawiamy z ognia.

Dodajemy vegetę, sok z cytryny, śmietanę zmiksowaną z żółtkiem oraz drobno posiekamy koperek.

Dosmakowujemy solą i pieprzem.

 

 

zupa koperkowa

 

 

CHLEB SEROWY Z TWAROŻKIEM I MIODEM >

< TORT AMBASADOR

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci