Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

TORT AMBASADOR

Po przepis na to ciasto sięgam wówczas gdy spodziewam się gości , którzy lubią coś niezwykłego, smacznego a zarazem coś mocniejszego.., ale nie z flaszki tylko z blaszki ;) . Ciasto ma dość wykwintny smak. Polecam je z wiadomych względów pełnoletnim amatorom słodkości dla których dbałość o "własne gabaryty" to sprawa podrzędna.

 

 

tort ambasador

 

Składniki biszkoptu *:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 12 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie. 

 

 

Składniki kremu:

  • 6 żółtek
  • 1½ szkl. cukru
  • 2 kostki masła (400 g)
  • ½ l mleka + ½ szkl. do wykonania zaprawy budyniowej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 2 cytryn (ok.150 ml)
  • 100 g spirytusu
  • 1 puszka ananasów ( 565 g )
  • 2 -3  łyżki kakao
  • 100 g rodzynek
  • 70 g orzechów włoskich lub laskowych
  • ½ tabliczki czekolady (5o g)

 

Składniki polewy:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 5 dag margaryny
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej

 

ponadto:

  • gotowe ozdoby do tortu
  • płatki migdałowe

 

 

Wykonanie ciasta:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka stale ubijając.

Obie mąki i proszek dokładnie mieszamy i powoli przesiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka delikatnie mieszając ( ja odstawiam mikser i mieszam za pomocą dużej łyżki ). Ciasto wylewamy delikatnie do dużej tortownicy o średnicy 29 cm z natłuszczonym dnem i obsypanym bułką tartą. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu  odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta. 

Wykonanie kremu:

Mleko gotujemy z cukrem. Żółtka miksujemy z zimnym mlekiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na gotujące się mleko wlewamy zaprawę budyniową i stale mieszamy, szczególnie zwracając uwagę, aby gęstniejący budyń nie przywarł do dna.

Gdy zatraci już smak surowizny, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem, aby nie dopuścić do powstania powierzchownej skórki.

W tym czasie miksujemy do białości masło.

Wystudzony budyń dodajemy porcjami do masła i miksujemy.

Dodajemy stopniowo sok z cytryny, a następnie spirytus i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

 

Wykonanie tortu:

Cienką warstwę kremu dajemy na biszkopt. Na nim rozprowadzamy pokrajane w drobną kostkę ananasy i przykrywamy cienką warstwą kremu ( zużywamy ok. połowy porcji kremu). Tort wstawiamy do lodówki celem zakrzepnięcia kremu.  Do pozostałej części kremu dodajemy porcjami kakao i miksujemy. Następnie dodajemy opłukane wrzątkiem rodzynki, rozdrobnione orzechy, czekoladę i całość mieszamy.

Wykładamy na jasną część kremu i wstawiamy do lodówki. W tym czasie wykonujemy polewę.

 

Wykonanie polewy:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao i mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy prawie do gotowania, ale nie gotujemy.

Dodajemy margarynę, rozdrobnioną czekoladę i na małym ogniu rozpuszczamy je stale mieszając. Zestawiamy z ognia i mieszamy do chwili aż zagęstnieje.

 

Ozdabianie:

Boki tortu zdobimy płatkami migdałów. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ochłodzony tort wykonując esy-floresy. Zdobimy gotowymi elementami tort wg. własnego pomysłu.

 

tort ambasador

 

 

tort ambasador

 

 

tort ambasador

 

 

niedziela, 21 marca 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/03/TORT-AMBASADOR.html
Komentarze
2010/03/21 06:44:14
Piekliśmy kiedyś tort ambasador, ale według innego przepisu i były w nim trochę inne dodatki;-)
Niemniej Twój tort wygląda ślicznie i chętnie zjadłbym kawałek do porannej kawy;-)
Pozdrawiam;-)
-
2010/03/21 07:44:46
Wygląda absolutnie przecudnie:)
-
2010/03/21 07:53:04
A ja nigdy nie piekłam, choć jadłam wiele razy i bardzo mi smakuje. Zapiszę więc przepis jeśli można :-)
-
2010/03/21 11:30:17
wspanialy tort! zjadlabym kawalek:)
pozdrawiam cieplo
-
2010/03/21 12:38:40
Ten tort jest cudny, aż nie mogę się napaczyć, jak ładnie go udekorowałaś....
-
2010/03/21 21:46:14
Piekny tort i na pewno rownie smaczny!
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/03/22 01:28:27
Grumko, miło się czyta takie słowa. Znam co najmniej dwa torty o tej nazwie i różnią się one składem. W zasadzie mogłabym zmienić jego nazwę , ale jednak pozostałam przy tej, którą przed laty podała mi wraz z przepisem moja bratowa. Wówczas zaserwowała mi porcję ambasadora i byłam jego smakiem oczarowana.
Pozdrawiam :)
Wiosenko, dziękuję i pozdrawiam :)
Aniu zapisz sobie, nie widzę żadnych ku temu przeszkód. Pozdrawiam i życzę Ci smacznego :)
Olu no to proszę, częstuj się ;) Cieplutkie pozdrowionka :)
Justynko bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa i cieplutko Cię pozdrawiam :)
Margareto dziękuję :)
Nam bardzo smakuje ten tort. Cieplutkie pozdrowionka :)
-
2010/03/30 08:29:37
Twój krupnik wygląda bardzo apetycznie, chyba wypróbuję Twój przepis:-)
-
Gość: aneta, 89.228.8.1*
2011/01/31 15:36:48
Zrobiłam, ale masy wyszłe tak rzadkie, że nie wiem czy coś z tego będzie... :( włożyłam do lodówki, zobaczymy...
-
2011/01/31 16:41:48
Anetko mi również masy wychodzą rzadkie. Ale nie obawiaj się po włożeniu do lodówki krzepną i wszystko jest ok! Tylko należy, tak jak napisałam w przepisie, dać do lodówki biszkopt zalany jasną masą i gdy zakrzepnie wylać na to masę ciemną i ponownie tam umieścić. Ciasto jest najsmaczniejsze zaraz po wyjęciu z lodówki. Pozdrawiam :)i
-
Gość: Zosia-Samosia, host243-90-dynamic.7-87-r.retail.telecomitalia.it
2011/02/07 01:59:44
Jaki smaczny tort ! Dzis go zrobie (jutro mam urodziny).
Dziekuje i gratuluje.
Aha,a kotek na tej stronie jest po prostu niepowtarzalny !
-
2011/02/08 14:47:27
Zosiu-Samosiu dzięki za miłe słowa i wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin!
Co do kotka, to też mi się podoba, szczególnie gdy myszką prowokuję go do różnych zabawnych poczynań. Pozdrawiam :)
-
Gość: emma, 213.25.44.6*
2011/04/16 21:17:55
zrobiłąm go na swoje wyjątkowe urodziny, rewelacja, wygląda cudnie, smakuje rewelacyjnie, polecam wszystkim i dziękuję za wspaniały przepis:)
-
Gość: , hiz214.internetdsl.tpnet.pl
2011/12/29 15:34:18
Ja robię podobnie ale Twój wygląda wspaniale, chętnie skorzystam z tego przepisu i wykonam dokładnie jak opisujesz. Wyglada wspanaile i zapewne bardzo smaczny. Pozdrawiam
-
Gość: , nat-kro53-148.aster.pl
2012/01/03 23:08:53
witam mam takie pytanieee bo nie ruzmiem w skladnikach nie ma budyniu a w przepisie na krem jest wlac zaprawe budyniowa o co w tym chodzi?
-
2012/01/12 10:54:21
Emmo miło mi, że tort przypadł Ci do gustu :) Wszystkiego najlepszego !
Gościu a proszę bardzo, jak najbardziej skorzystaj z przepisu :) To jeden z moich ulubionych tortów! Pozdrawiam serdecznie :)
Gościu w przepisie jest ok! w składnikach nie ma budyniu, ale jest mąka ziemniaczana, która w połączeniu z mlekiem i żółtkami tworzy ową zaprawę budyniową. Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: Karolina, host-89-228-135-104.gorzow.mm.pl
2012/02/14 21:46:20
Uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, w szczególności przed jakimiś uroczystościami:)), więc w zeszły piątek upiekłam ten tort tacie na 55 urodziny. Mam tortownicę o mniejszej średnicy, więc musiałam go przekroić na pół i dopiero przekładać kremem ale było warto:)) Tort jest pyszny, nie za słodki i prezentuje się nad wyraz efektownie. Dziękuję za znakomity przepis:)) Pozdrawiam
-
2012/02/25 17:29:42
Karolino cieszę się, że na tak ważną uroczystość rodzinną jaką były urodziny Twojego Taty wybrałaś właśnie ten przepis, a co najważniejsze, że w efekcie byłaś zadowolona, że smakował!
Dziękuję Ci za przemiłe słowa, pozdrowienia i również serdecznie Cię pozdrawiam :)
-
Gość: Caprice, 212.183.128.11*
2012/05/06 20:01:30
Jest super ten tort!!!
-
2012/05/11 09:56:50
Caprice dzięki, pozdrawiam :)
-
Gość: tatanka, net-93-159-133-34.connected.pl
2012/08/07 10:38:00
W sobotę pozwoliłam sobie wykorzystać Twój przepis:) ciasto wyszło wyśmienite...wszyscy prosili o dodatkową porcyjkę :) dziękuję
-
Gość: jolag, 193.164.254.30.awist.pl
2013/03/27 09:34:55
Piękny ten tort i zapewne pyszny:)A mogę spytać jak zrobiłaś tą dekorację polewą??super to wygląda!
-
2013/04/05 12:34:40
Tatanka miło mi, że ciasto przypadło Wam do gustu :)
Jolag tak, polewą czekoladową wg podanego przepisu. Tak jak napisałam w przepisie w "ozdabianie" boki tortu zdobimy płatkami migdałów. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ochłodzony tort wykonując esy-floresy. Zdobimy gotowymi elementami tort wg. własnego pomysłu.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: , host-89-231-157-177.dynamic.mm.pl
2013/09/06 10:26:25
Robiłam ten tort kilka miesięcy temu i wyszedł super... rodzina była zachwycona. Dzisiaj robię go ponownie na rocznicę slubu rodziców, już nie mogę się doczekać :) Dzięki za wspaniały przepis i pozdrawiam
-
2013/09/10 23:41:20
Moja babcia od lat robi ambasadora, ale robi trochę inaczej, z czasem zmodyfikowała przepis tak by jej odpowiadał.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi