Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TORT AMBASADOR

dagmara_65

Po przepis na to ciasto sięgam wówczas gdy spodziewam się gości , którzy lubią coś niezwykłego, smacznego a zarazem coś mocniejszego.., ale nie z flaszki tylko z blaszki ;) . Ciasto ma dość wykwintny smak. Polecam je z wiadomych względów pełnoletnim amatorom słodkości dla których dbałość o "własne gabaryty" to sprawa podrzędna.

 

 

tort ambasador

 

Składniki biszkoptu *:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 12 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie. 

 

 

Składniki kremu:

  • 6 żółtek
  • 1½ szkl. cukru
  • 2 kostki masła (400 g)
  • ½ l mleka + ½ szkl. do wykonania zaprawy budyniowej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 2 cytryn (ok.150 ml)
  • 100 g spirytusu
  • 1 puszka ananasów ( 565 g )
  • 2 -3  łyżki kakao
  • 100 g rodzynek
  • 70 g orzechów włoskich lub laskowych
  • ½ tabliczki czekolady (5o g)

 

Składniki polewy:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 5 dag margaryny
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej

 

ponadto:

  • gotowe ozdoby do tortu
  • płatki migdałowe

 

 

Wykonanie ciasta:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka stale ubijając.

Obie mąki i proszek dokładnie mieszamy i powoli przesiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka delikatnie mieszając ( ja odstawiam mikser i mieszam za pomocą dużej łyżki ). Ciasto wylewamy delikatnie do dużej tortownicy o średnicy 29 cm z natłuszczonym dnem i obsypanym bułką tartą. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu  odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta. 

Wykonanie kremu:

Mleko gotujemy z cukrem. Żółtka miksujemy z zimnym mlekiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na gotujące się mleko wlewamy zaprawę budyniową i stale mieszamy, szczególnie zwracając uwagę, aby gęstniejący budyń nie przywarł do dna.

Gdy zatraci już smak surowizny, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem, aby nie dopuścić do powstania powierzchownej skórki.

W tym czasie miksujemy do białości masło.

Wystudzony budyń dodajemy porcjami do masła i miksujemy.

Dodajemy stopniowo sok z cytryny, a następnie spirytus i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

 

Wykonanie tortu:

Cienką warstwę kremu dajemy na biszkopt. Na nim rozprowadzamy pokrajane w drobną kostkę ananasy i przykrywamy cienką warstwą kremu ( zużywamy ok. połowy porcji kremu). Tort wstawiamy do lodówki celem zakrzepnięcia kremu.  Do pozostałej części kremu dodajemy porcjami kakao i miksujemy. Następnie dodajemy opłukane wrzątkiem rodzynki, rozdrobnione orzechy, czekoladę i całość mieszamy.

Wykładamy na jasną część kremu i wstawiamy do lodówki. W tym czasie wykonujemy polewę.

 

Wykonanie polewy:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao i mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy prawie do gotowania, ale nie gotujemy.

Dodajemy margarynę, rozdrobnioną czekoladę i na małym ogniu rozpuszczamy je stale mieszając. Zestawiamy z ognia i mieszamy do chwili aż zagęstnieje.

 

Ozdabianie:

Boki tortu zdobimy płatkami migdałów. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ochłodzony tort wykonując esy-floresy. Zdobimy gotowymi elementami tort wg. własnego pomysłu.

 

tort ambasador

 

 

tort ambasador

 

 

tort ambasador

 

 

ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM >

< FASZEROWANE KOTLETY Z PIERSI INDYCZEJ



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (33)

Dodaj komentarz
  • grumko

    Piekliśmy kiedyś tort ambasador, ale według innego przepisu i były w nim trochę inne dodatki;-)
    Niemniej Twój tort wygląda ślicznie i chętnie zjadłbym kawałek do porannej kawy;-)
    Pozdrawiam;-)

  • wiosenka27

    Wygląda absolutnie przecudnie:)

  • mojamalakuchnia

    A ja nigdy nie piekłam, choć jadłam wiele razy i bardzo mi smakuje. Zapiszę więc przepis jeśli można :-)

  • Gość: [sweet_spoon] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wspanialy tort! zjadlabym kawalek:)
    pozdrawiam cieplo

  • anytsujx

    Ten tort jest cudny, aż nie mogę się napaczyć, jak ładnie go udekorowałaś....

  • margareta_2010

    Piekny tort i na pewno rownie smaczny!
    Pozdrawiam cieplutko :)

  • dagmara_65

    Grumko, miło się czyta takie słowa. Znam co najmniej dwa torty o tej nazwie i różnią się one składem. W zasadzie mogłabym zmienić jego nazwę , ale jednak pozostałam przy tej, którą przed laty podała mi wraz z przepisem moja bratowa. Wówczas zaserwowała mi porcję ambasadora i byłam jego smakiem oczarowana.
    Pozdrawiam :)
    Wiosenko, dziękuję i pozdrawiam :)
    Aniu zapisz sobie, nie widzę żadnych ku temu przeszkód. Pozdrawiam i życzę Ci smacznego :)
    Olu no to proszę, częstuj się ;) Cieplutkie pozdrowionka :)
    Justynko bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa i cieplutko Cię pozdrawiam :)
    Margareto dziękuję :)
    Nam bardzo smakuje ten tort. Cieplutkie pozdrowionka :)

  • katarzyna_sar

    Twój krupnik wygląda bardzo apetycznie, chyba wypróbuję Twój przepis:-)

  • Gość: [aneta] 89.228.8.*

    Zrobiłam, ale masy wyszłe tak rzadkie, że nie wiem czy coś z tego będzie... :( włożyłam do lodówki, zobaczymy...

  • dagmara_65

    Anetko mi również masy wychodzą rzadkie. Ale nie obawiaj się po włożeniu do lodówki krzepną i wszystko jest ok! Tylko należy, tak jak napisałam w przepisie, dać do lodówki biszkopt zalany jasną masą i gdy zakrzepnie wylać na to masę ciemną i ponownie tam umieścić. Ciasto jest najsmaczniejsze zaraz po wyjęciu z lodówki. Pozdrawiam :)i

  • Gość: [Zosia-Samosia] *.7-87-r.retail.telecomitalia.it

    Jaki smaczny tort ! Dzis go zrobie (jutro mam urodziny).
    Dziekuje i gratuluje.
    Aha,a kotek na tej stronie jest po prostu niepowtarzalny !

  • dagmara_65

    Zosiu-Samosiu dzięki za miłe słowa i wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin!
    Co do kotka, to też mi się podoba, szczególnie gdy myszką prowokuję go do różnych zabawnych poczynań. Pozdrawiam :)

  • Gość: [emma] 213.25.44.*

    zrobiłąm go na swoje wyjątkowe urodziny, rewelacja, wygląda cudnie, smakuje rewelacyjnie, polecam wszystkim i dziękuję za wspaniały przepis:)

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Ja robię podobnie ale Twój wygląda wspaniale, chętnie skorzystam z tego przepisu i wykonam dokładnie jak opisujesz. Wyglada wspanaile i zapewne bardzo smaczny. Pozdrawiam

  • Gość *.aster.pl

    witam mam takie pytanieee bo nie ruzmiem w skladnikach nie ma budyniu a w przepisie na krem jest wlac zaprawe budyniowa o co w tym chodzi?

  • dagmara_65

    Emmo miło mi, że tort przypadł Ci do gustu :) Wszystkiego najlepszego !
    Gościu a proszę bardzo, jak najbardziej skorzystaj z przepisu :) To jeden z moich ulubionych tortów! Pozdrawiam serdecznie :)
    Gościu w przepisie jest ok! w składnikach nie ma budyniu, ale jest mąka ziemniaczana, która w połączeniu z mlekiem i żółtkami tworzy ową zaprawę budyniową. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Karolina] *.gorzow.mm.pl

    Uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, w szczególności przed jakimiś uroczystościami:)), więc w zeszły piątek upiekłam ten tort tacie na 55 urodziny. Mam tortownicę o mniejszej średnicy, więc musiałam go przekroić na pół i dopiero przekładać kremem ale było warto:)) Tort jest pyszny, nie za słodki i prezentuje się nad wyraz efektownie. Dziękuję za znakomity przepis:)) Pozdrawiam

  • dagmara_65

    Karolino cieszę się, że na tak ważną uroczystość rodzinną jaką były urodziny Twojego Taty wybrałaś właśnie ten przepis, a co najważniejsze, że w efekcie byłaś zadowolona, że smakował!
    Dziękuję Ci za przemiłe słowa, pozdrowienia i również serdecznie Cię pozdrawiam :)

  • Gość: [Caprice] 212.183.128.*

    Jest super ten tort!!!

  • dagmara_65

    Caprice dzięki, pozdrawiam :)

  • Gość: [tatanka] *.connected.pl

    W sobotę pozwoliłam sobie wykorzystać Twój przepis:) ciasto wyszło wyśmienite...wszyscy prosili o dodatkową porcyjkę :) dziękuję

  • Gość: [jolag] *.awist.pl

    Piękny ten tort i zapewne pyszny:)A mogę spytać jak zrobiłaś tą dekorację polewą??super to wygląda!

  • dagmara_65

    Tatanka miło mi, że ciasto przypadło Wam do gustu :)
    Jolag tak, polewą czekoladową wg podanego przepisu. Tak jak napisałam w przepisie w "ozdabianie" boki tortu zdobimy płatkami migdałów. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ochłodzony tort wykonując esy-floresy. Zdobimy gotowymi elementami tort wg. własnego pomysłu.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość *.dynamic.mm.pl

    Robiłam ten tort kilka miesięcy temu i wyszedł super... rodzina była zachwycona. Dzisiaj robię go ponownie na rocznicę slubu rodziców, już nie mogę się doczekać :) Dzięki za wspaniały przepis i pozdrawiam

  • Gość: [czarownica92] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Moja babcia od lat robi ambasadora, ale robi trochę inaczej, z czasem zmodyfikowała przepis tak by jej odpowiadał.

  • Gość: [sylwiawch] *.radionet.info.pl

    A czym posmarować boki tortu tak aby płatki migdałowe się trzymały ?

  • Gość: [terra] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kochana to najlepsza wersja tego ciasta
    Kupuję je w najlepszej starejcukierni w Opolu/nie będę reklamować/jak dopada mnie ochota na kawałeczek słodkości.
    W sieci pełno wersji Ambasadora-ale chodziło mi o taką u nas to ciasto nie tort/ale jako tort też piekłam/.
    Proporcje są OK- różnice to takie,że w ulubionej cukierni jest to wysokie ciasto tortowe przekładane np : jasny cieńki biszkopt-ciemna masa-ciemny cieńki biszkopt-jasna masa i na wierzch gorzka polewa czekoladowa i w cukierni oba biszkopty nasączane są alkoholem z wodą ,a w masie jest go mniej-dzięki temu po kilku godzinach w lodówce ciasto ma zwartą masę.
    /ja piekę na typowej blaszce 2 biszkopty -każdy z 4 jajek- :1 jasny i 1 z kakao
    -reszta to Twoje proporje. są idealne również na blachę ciasta.

  • dagmara_65

    Gościu cieszę się, że tort wyszedł super i co najważniejsze rodzina była zachwycona :)

    Czarownica zawsze warto modyfikować i dopasować do własnych upodobań :)

    Sylwia bardzo słuszne pytanie :) Trzeba odłożyć trochę masy jasnej i po zdjęciu obręczy tortownicy posmarować nią boki toru. Do schłodzonej masy płatki migdałowe trudno jest przykleić.

    Terra rzeczywiście, że w sieci jest pełno wersji ambasadora. Dla mnie, to też jedno z najlepszych, najsmaczniejszych ciast.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość *.dynamic.mm.pl

    Witam, chciałabym wykorzystać Twój przepis na ambasadora, ale chciałam się zapytać na którym poziomie od dołu piec biszkopt w piekarniku gazowym?

  • dagmara_65

    Gościu biszkopt piekę na środkowym poziomie piekarnika.

  • lekomania

    Przepis bardzo dobry, korzystam z podobnego i zawsze jestem zadowolony. Smakuje genialnie, przekonaj się sam i już dziś upiecz taki torcik, nawet bez okazji ;P

  • Gość: [Smaczne Torty] *.internetdsl.tpnet.pl

    Ten tort to nie tort, tylko małe dzieło sztuki :) Gratulację! Powinien być ambasadorem Twojej cukierni, którą powinnaś otworzyć, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś :) Szkoda, żeby taki talent się marnował :) Poza tym "Ambasador dobrego smaku" brzmi naprawdę dobrze :)

    Pozdrawiamy,
    Cukiernia Krzyżański

  • dagmara_65

    lekomania też tak uważam, że jest bardzo dobry i można go również zrobić bez okazji, gdy tylko mamy ochotę na coś pysznego :)
    Smaczne Torty dzięki za przemiłe słowa :)

    Pozdrawiam Was cieplutko:)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci