Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SYCĄCA ZUPA POROWA Z PULPECIKAMI I MAKARONEM

dagmara_65

Bardzo   smaczna  zupa   i   rzeczywiście   sycąca.

Przepis   na   jej   wykonanie   pochodzi  z miesięcznika dania za grosik 2/2010.

Jest warta zainteresowania, bo jest po prostu pyszna i łatwa do wykonania. Na pozór wydaje się pracochłonna, ale tylko na pozór.

Z przyjemnością ją gotowałam i ugotuję jeszcze nie raz.

A to dlatego, że zniknęła z garnka w mgnieniu oka, a na domiar tego rodzinka już dopytuje się kiedy będzie replay.

 

 

sycąca zupa porowa z pulpecikami i makaronem

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 2 duże pory
  • 30 dag pieczarek
  • 2 serki topione śmietankowe (2 x 25 g)
  • 2 serki topione ziołowe (2 x 25g)
  • 1 łyżeczka vegety
  • ½ szklanki słodkiej śmietany 36%
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • 1 l wody gorącej

ponadto:

  • 20 dag makaronu gniazdka
  • olej do smażenia
  • drobno posiekana natka pietruszki

 

 

Wykonanie:

Mięso mielone przyprawiamy solą , pieprzem i suszonym oregano. Przyprawione mięso wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki.

Wyszło mi 24 sztuki , czyli po 6 kulek na głowę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy je (nie za mocno) z obu stron.    Oczyszczone i pokrajane w talarki pory dajemy do smażących się kulek. Dodajemy oczyszczone  i pokrojone w drobne plasterki pieczarki.

Całość jeszcze podsmażamy do zeszklenia się składników.

W rondlu zagotowujemy ½ wody i przekładamy całą zawartość patelni.

Dodajemy do gotującej się zupy pokrojone na cząstki serki topione stale mieszając. Wlewamy następne  ½ l gorącej wody i jeszcze krótki czas gotujemy. Dodajemy vegetę i do smaku sól oraz pieprz. Zestawiamy z ognia i zabielamy słodką śmietanką.

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dajemy na dno naczynia i zalewamy zupą. Podajemy posypane drobno posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

sycąca zupa porowa z pulpecikami i makaronem

 

 

OMLET NA SŁODKO Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM >

< SOS PIECZARKOWY



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    pyszna zupa na rozgrzanie
    i właściwie dwa dania w jednym..

  • aga-aa

    z makaronem jak najbardziej mi się podoba, to jest coś dla mnie :)

  • dagmara_65

    Aga-aa, dziękuję i życzę smacznego! Też lubię zupy z dodatkiem makaronu. Pozdrowionka :)

    Asiejko, dokładnie-dlatego jest takie sycące. Pozdrawiam cieplutko:)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci