Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SOS PIECZARKOWY

dagmara_65

Robię ten sos od czasu do czasu, zwłaszcza wtedy gdy rodzina sobie o nim przypomni.

Podaję ten sos do kotletów mięsnych, pulpetów, kotletów jarskich,  kasz ( głównie pęcaku), kopytek i wielu jeszcze innych.

 

sos pieczarkowy

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała cebula (5 dag)
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • ¹/³ szkl. mleka
  • ok. ¾ szkl. wody
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • ¼ szkl. oleju

 

Wykonanie :

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dajemy na rozgrzany olej, mieszamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Po zeszkleniu się cebuli dajemy do niej pokrojone pieczarki i stale mieszając smażymy 5-7 minut. Oprószamy mąką i stale mieszając smażymy do zeszklenia się mąki (ok.3 minuty). Podlewamy mlekiem, mieszamy. Dajemy wodę do momentu uzyskania rzadkiej konsystencji sosu. Dosmakowujemy solą i pieprzem. Chwilę jeszcze pozostawiamy na ogniu, stale mieszając. Podajemy na gorąco do pulpetów, kotletów mięsnych, jarskich lub wg. upodobań.

sos pieczarkowy



SYCĄCA ZUPA POROWA Z PULPECIKAMI I MAKARONEM >

< PLACKI ZIEMNIACZANE NADZIEWANE PIECZARKAMI Z KAPUSTĄ



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • gosiaa99

    Ładny sosik :) uwielbiam wszysstko co pieczarkowe :) Skorzystam z przepisu napewno :)

  • dagmara_65

    Gosiu, dziękuję i smacznego :) Też lubię pieczarki we wszelkich potrawach. Pozdrówki !

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci