Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KRUPNIK

dagmara_65

Krupnik to jedna z ulubionych zup moich najbliższych. Szybko znika z talerzy, z garnka również. Chętnie gotuję krupnik bo ta zupa rzec by można gotuje się sama.

Obserwuję tylko od czasu do czasu czy mi nie chce uciekać z garnka. Przy dużym ogniu lubi się pod wpływem kaszy spieniać. Ale już znając jej wybryki gotuję na średnim ogniu i jest wówczas wszystko  ok!

 

krupnik

 

Składniki:

  • 15 dag kaszy jęczmiennej grubej
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag marchewki
  • 7 dag pietruszki
  • 4 dag selera
  • 7 dag cebuli
  • 20 dag skrzydła indyczego
  • 25 dag kości od schabu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 l wody
  • drobno posiekany koperek
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

 

 

Wykonanie:

Kość  i  skrzydło  oczyszczamy,  myjemy  i  dajemy do garnka.

Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.

Kaszę płuczemy kilkakrotnie gorącą wodą  i przekładamy do gotującego się wywaru. Warzywa obieramy, płuczemy.

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę podpiekamy na ogniu.

Tak przygotowane warzywa przekładamy do gotującej się kaszy. Dajemy ¾ łyżki soli, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Dosmakowujemy pieprzem ziołowym  i ewentualnie solą. Podajemy z drobno posiekanym koperkiem.

 

 

 

krupnik

 

 

krupnik

 

 

WITAJ WIOSNO !! >

< ŻYCZENIA WIELKANOCNE



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    lubię jeśc zupy z dużego kubeczka :-)
    i krupnik też lubię. ale koniecznie ugotowany przez Mamę.

  • rain1drop

    Mniam!

  • Gość: [Anulka] *.olsztyn.vectranet.pl

    Ja ostatnio w ciąży taka zupowa jestem, że już wyjmuję mięsko z zamrażalnika i trę marchewkę bo ten krupniczek mnie po prostu zachwycił :)

  • 9moniam

    Stary dobry krupnik a smak zawsze wspaniały:)

  • dorotus76

    Wyglada bardzo smacznie :)

  • katarzyna_sar

    Dziękuję Ci za komentarz na moim blogu:-) Twój krupnik wygląda bardzo smacznie, zapisuję sobie Twojego bloga u siebie, pozdrawiam:-)

  • wiosenka27

    Niezwykle apetyczny krupnik:)

  • awe.1

    Pyszniutki że od razu ślinka leci!!!!!!

  • gosiaa99

    Kochana! Cudowny uwielbiam krupnik, czestuje się i zabieram cały kubeczek:)

  • anytsujx

    Krupnik wygląda bardzo apetycznie, bardzo lubię tą zupę, moja mama dość często nam ją gotowała, już wiem co dziś zrobię na objad, pozdrawiam :)

  • andzia-35

    Dagmaro, życzę Ci zdrowych, radosnych, ciepłych i rodzinnych świąt!:))

  • Gość: [Zek] *.internetdsl.tpnet.pl

    Mogłabys napisać po co płucze się kaszę gorącą wodą?

  • dagmara_65

    Dziewczyny dzięki za miłe komentarze :)
    Pozdrawiam cieplutko!

    Zek płuczę ją celem pozbycia się ewentualnych zanieczyszczeń, które nadają kaszy niezbyt apetyczny smak. Przelana kilkakrotnie gorącą wodą kasza zyskuje po prostu na smaku. Pozdrówki serdeczne :)


  • Gość: [poczatkujaca: ] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Bardzo dziekuje za swietny blog, od paru dni to moje ulubione miejsce i inspiracja. Mam jednak pewien klopot z podana gramatura skladnikow krupniku. Czy mozliwe jest dookreslenie poprzez podanie dodatkowo orientacyjnej liczby sztuk poszczegolnych warzyw? Dziekuje

  • dagmara_65

    Początkująca dziękuje za przemiłe słowa :) Co do określenia ilościowego składników to myśle, że zamieszczone we wpisie drugie zdjęcie dużo Ci wyjaśni. Pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość: [asia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    I ja się dzisiaj skusiłam na Twój krupnik to co ja gotowałam jako krupnik to zwykła zupka a Twój to poezja smaku,przepyszny.Nigdy nie dodawałam ziemniaków.
    Jak to dobrze móc gdzieś coś podpatrzeć,a jak pachnie hmmmm :)
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci