Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY - DZIAD

dagmara_65

Kapusniak z kiszonej kapusty zwany również dziadem to jedna z moich ulubionych zup. Wróć! jedna z ulubionych zup mojej rodziny od pokoleń. Ostatnio trochę mi "dokuczali" domownicy aby ją ugotować. Pomyślałam sobie ... czemu nie! Szczerze mówiąc to sama też zaczęłam mieć na nią ochotę. W okresie zbliżającej się wiosny apetyt na takie kwaśne zupy wzmaga się z dnia na dzień. W piwnicy jest jeszcze spory zapas kiszonej kapusty, w lodówce kawałek boczku wędzonego..... Tak więc..... dziadu gotuj się!

 

dziad

 

Składniki:

  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 70 dag ziemniaków + 1 płaska łyżka soli
  • 20 dag kości od schabu
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 marchewka ( 10 dag)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • tymianek, sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • woda

 

 

Wykonanie:

Kapustę płuczemy 1 raz w zimnej wodzie. Lekko odciskamy z wody. Dajemy do dużego garnka ( poj. 6 litrów). Kość oczyszczamy, myjemy dajemy do kapusty.

Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.

Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do kapusty.

Boczek kroimy w paski i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dajemy do smażącego się boczku. Gdy cebula lekko zarumieni się (ale tylko lekko, nie za mocno) dajemy całą zawartość patelni do gotującej się zupy.

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli.

Gdy będą miękkie, rozgniatamy je nieco i przekładamy wraz z wodą w której się gotowały do zupy. Uzupełniamy gorącą wodą do obj. 5 litrów.

Wrzucamy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, dajemy 1 łyżkę cukru i sól do smaku. Gotujemy dalej do miękkości kapusty (w sumie zupę gotowałam 1 godz 40 minut).

Smak dziada znacząco wzbogaca dodatek tymianku (dodaję go do zupy już w talerzu czy miseczce, bo nie każdy go lubi).

 

dziad

 

 

dziad

 

NALEŚNIKI W PASKI Z SEREM, RODZYNKAMI I KONFITURĄ BRZOSKWINIOWĄ >

< moje 5 minut ..............



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    nazwę zupa ma cudną ;)))

  • edysia79

    Podoba mi się! Taka swojska ta zupa :)

  • dagmara_65

    Asiejko też tak sądzę. Nie wiem czy wiesz, że zupa "Dziad" jest tradycyjną potrawą podawaną na Roztoczu.
    Dawniej gdy na tak zwanym "przednówku" w gospodarstwach zapasy zimowe znacząco wyczerpały się gotowano właśnie tą zupę. W biednych domach w skład zupy wchodziły kapusta kiszona, ziemniaki, czosnek, przyprawy. W bogatszych dodawano kiełbasę lub boczek.
    Pozdrawiam Cię cieplutko :)
    Edysiu mnie też się podoba, dlatego od czasu do czasu ją gotuję, szczególnie w okresie zimowym. Pozdrawiam Cię :)

  • andzia-35

    Dagmaro, i ja ugotowałam dziada:)) Smakował nam bardzo:))

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci