Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

AMERYKAŃSKI CHLEB SEROWY NA SODZIE

dagmara_65

Bardzo smaczny chlebek. Zwykle piekę  chleb na drożdżach, ale od pewnego czasu i ten na sodzie wszedł na stałe do rodzinnego jadłospisu. Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej "Pizze, chleby, foccacie".

Chleb jest bardzo apetyczny, wilgotny, z wyraźnym akcentem sera cheddar. Właśnie ten przebijający się smak cheddaru sprawia, że sięgamy raz po raz po kolejne kromki. Mnie osobiście bardzo smakuje z twarożkiem i miodem. Podaję go m.in. do zup, w szczególności do flaków. Ale też jest pyszny, gdy się go je sam, bez dodatków.

 

 

amerykański chleb serowy na sodzie

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 30 dag startego sera cheddar
  • 400 ml  maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 12 dag masła
  • ¾ łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy do dużego naczynia. Dodajemy starty ser, masło i mieszamy końcówkami do wyrabiania ciasta aż powstanie jednolita drobna "kaszka".

Jajka lekko ubijamy i i dodajemy do "kaszki" pozostawiając 1 łyżkę do posmarowania powierzchni chlebów. Wlewamy maślankę i wyrabiany ciasto ok. 10 minut, do chwili. aż będzie odstawać od ścianek naczynia.

Ciasto przekładamy do dwóch foremek, smarujemy  pozostałym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki wody, wykonujemy ukośne  nacięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy ok. 1 godziny.

Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Studzimy po wyjęciu z piekarnika na kratce przez ok. 15 minut po czym okręcamy w ściereczkę.

 

 

amerykański chleb serowy na sodzie

 

 

amerykański chleb serowy na sodzie

 

 

amerykański chleb serowy na sodzie

 

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA DLA ODWAŻNYCH >

< CHLEB SEROWY Z TWAROŻKIEM I MIODEM

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • gosiaa99

    Bardzo chciałam zrobić chleb na sodzie ale jakoś obchodze przepis bokiem :/ Powiedz czy bardzo ta soda jest wyczuwalna?

  • andzia-35

    znam ten przepisik:))wychodzi przepyszny chlebek:))

  • dagmara_65

    Gosiu, też miałam takie obiekcje. Ale w końcu zaryzykowałam, bo chodził za mną ten przepis. Okazało się, że ani soda, ani proszek do pieczenia (a jest go sporo, bo aż 1 łyżka) nie są wyczuwalne. Być może całkiem niemały dodatek cheddaru neutralizuje niepożądane smaki spulchniaczy.

    Andziu, masz rację jest przepyszny.

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci