Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ZUPA NEAPOLITAŃSKA

dagmara_65

Tą delikatną, smaczną zupę gotuję od wielu lat. Jest szybka w wykonaniu, co stanowi dodatkowy jej walor. Na przepis natknęłam się przed laty przeglądając książkę Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora".  Przepis nieco zmodyfikowałam.

 

 

zupa neapolitańska

 

 

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki (ok. 40 dag)
  • 1 duża marchewka (ok. 15 dag)
  • 1 średnia pietruszka (ok. 8 dag )
  • kawałek selera (ok. 5 dag)
  • średni por (ok. 12 dag)
  • ½ szkl. zielonego groszku
  • 1 szkl. makaronu
  • ok. 200 g skrzydła indyczego lub 2-3 skrzydełka z kurczaka
  • ok. 20g parmezanu
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 2 żółtka
  • 1 natka pietruszki
  • ok. 3 l wody
  • sól do smaku

 

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydło indycze (z kurczaka), stawiamy na ogniu i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.  Obieramy je i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Por  kroimy  w  cienkie talarki.  Tak  przygotowane   warzywa   i   zielony  groszek  wrzucamy  do gotującego się wywaru  i dalej gotujemy intensywnie 15 minut od chwili zawrzenia. Po tym czasie wrzucamy makaron i co jakiś czas mieszając, aby makaron nie przywarł do dna, gotujemy jeszcze  ok. 10 minut. Dodajemy sól do smaku.

Zdejmujemy z ognia i dajemy zmiksowaną z żółtkami śmietanę. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i parmezanem.

 

 

 

zupa neapolitańska


 

zupa neapolitańska

 

 

Polecam również:

 

 

zupa koperkowa z ryżemzupa jarzynowa z kokardkamizupa jarzynowa z ryżemrosół

 

 

 

 

 

 

MARCHEWKA W BESZAMELU >

< BISZKOPT Z RYŻEM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • szarlotek

    Bardzo fajna zupa a makaron mnie zachwycił :)

  • dagmara_65

    Szarlotku, cieszę się niezmiernie, że zupa przypadła Ci do gustu. Mnie ten makaron też zachwycił w momencie gdy ujrzałam go na półce sklepowej. Pozdrawiam Cię i życzę wielu wspaniałych pomysłów kulinarnych :)

  • edysia79

    U mnie były pierożki neapolitańskie, a u Ciebie neapolitańska zupa :)

  • dagmara_65

    Edysiu, jakoś mi umknęły te Twoje pierożki. Ale chyba ich jeszcze nie opublikowałaś, albo jestem gapa! Odwiedzę wieczorem Twój blog bo już mnie gnają moje obowiązki. Pozdrowionka :)

  • edysia79

    Moje pierożki są tutaj:
    przystole.blox.pl/2010/02/Pierozki-neapolitanskie.html

    Polecam :)

  • dagmara_65

    Edysiu, dziękuje Ci za tą cenną informację. Byłam tam u Ciebie i zobaczyłam rewelacyjne pierożki neapolitańskie. Składniki bardzo mi odpowiadają i już teraz wiem, że to jest bardzo, bardzo pyszne. Zapiszę sobie twój przepis i zrobię przy najbliższej okazji. Mam tylko uprzedzenie do tych kupionych ciast francuskich, bo trochę mi nie odpowiada jakby nieco ich łojowaty posmak w ustach. Ale może skuszę się na własną produkcję i wówczas zrobię Twoje neapolitańskie pierożki. Dzięki, pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • lucynella

    bardzo smakuje nam ta zupka :) i chętnie ją gotuję :) dziś właśnie zjadamy ją zamiast rosołku!!

  • beata-bcs

    Świetny kształt makaronu - nigdy takiego nie spotkałam.

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci