Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE

dagmara_65

Kupiłam w  ostatni piątek  śledzie matjasy i postanowiłam je zamarynować. Jeżeli nie zostaną wszystkie, wcześniej pochłonięte przez jakąś niewidzialną gębusię,  to na najbliższą środę zamierzam zrobić z nich  sałatkę.

 

śledzie marynowane w occie

 

Składniki:

  • 1 kg śledzi matjasów
  • 3 duże cebule
  • ¾ szkl. octu 10%
  • 1½ szkl wody
  • 2-3 łyżeczki gorczycy
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli

 

Wykonanie:

Śledzie oczyszczamy, myjemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 3 godz. zmieniając dwukrotnie wodę. W  tym  czasie  przygotowujemy  marynatę  z  wody,  octu,  przypraw,  soli i cukru. Gotujemy ok. 3 minuty.

Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.

Wrzucamy do gorącej marynaty i pozostawiamy do wystudzenia.

Wymoczone śledzie dzielimy na porcje i układamy w słoiku na przemian z cebulą.

Zalewamy marynatą.

Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Z kilograma śledzi wychodzi  dwa pełne litrowe słoiki.

 

BISZKOPT Z RYŻEM >

< SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z ANANASEM I CHRZANEM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci