Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PĄCZKI MOJEJ MAMY

dagmara_65

 

Pączki te smażę nie tylko w tłusty czwartek. Gdy rodzina ma apetyt na nie, przystępuję do działań, aby zaspokoić ich apetyty. Smażyłam pączki również wg. innych przepisów, ale do tych mam największy sentyment, bo to są wyjątkowe pączki... mojej Mamy. 

Kiedyś tylko Jej asystowałam, ale obecnie wykonuję je przeważnie sama. Mama mi niekiedy asystuje. Tak więc role odwróciły się.  Pączki są pulchne i mają wyjątkowo mięciutką skórkę. Robię je zwykle polukrowane, czasami posypuję rozdrobnionymi orzechami lub przygotowaną wcześniej kandyzowaną skórką pomarańczową.

Nieraz jest skromniej i posypuję tylko cukrem pudrem. Nadzienie do nich zazwyczaj robię na bazie konfitury różanej.

Taką konfiturę robię  w sezonie kwitnienia dzikiej róży, która rośnie w moim ogrodzie.

 

 

pączki mojej Mamy

 

 

Składniki (na ok. 40 pączków):

    • 1 kg mąki
    • 10 dag masła
    • 15 dag cukru 
    • 16 g cukru waniliowego 
    • 5 żółtek
    • 2 białka
    • 5 dag drożdży, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka mąki 
    • 1 łyżka spirytusu
    • 1 łyżeczka soli 
    • ok. ¾ l ciepłego przegotowanego mleka ( w zależności od wilgotności mąki)
    • konfitura z róży, powidła śliwkowe

 

na lukier:

    • 2 szklanki cukru
    • 1 szklanka wody 
    • 1 łyżka soku cytrynowego lub octu

 

ddatkowo:

    • kandyzowana skórka pomarańczowa
    • 8 kostek smalcu wieprzowego do smażenia (1600g)

 

Wykonanie:

Mleko gotujemy i studzimy. Wykonujemy rozczyn z drożdży, cukru i mąki.

Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy żółtka i dalej ucieramy.

W drugim naczyniu odważamy mąkę. Dodajemy sól, masę żółtkową, rozczyn drożdżowy, lekko ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy ok. 15 minut, aż zacznie nam odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. 

Na końcu dodajemy spirytus, ubite na sztywno białka i jeszcze wyrabiamy ok. 5 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką, najlepiej na garnku z ciepłą wodą, ale nie gorącą.

Formujemy pączki, dodając w środek nadzienie różano- śliwkowe* i odstawiamy do wyrośnięcia.  Smażymy z obu stron na wcześniej rozgrzanym smalcu w głębokiej, żeliwnej brytwannie.

Po usmażeniu każdej porcji umieszczamy na papierze celem osiąknięcia  tłuszczu.

Pod koniec smażenia pączków wykonujemy lukier.

 

Wykonanie lukru:

Do rondelka żeliwnego wsypujemy cukier. Wlewamy wodę i sok z cytryny lub ocet. Gotujemy syrop dość intensywnie "do nitki". Robimy co jakiś czas próbę: gdy syrop wylewany z łyżki będzie opadał pozostawiając za sobą "nitkę" jest gotowy. Wówczas skrapiamy go wodą. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do wystudzenia, ale nie za długo, aby nie zgęstniał zbytnio. Gdyby był za gesty dodajemy trochę wrzątku.  Drewnianą pałeczką ucieramy lukier do momentu gdy zacznie bieleć.    Wtedy przystępujemy do lukrowania pączków.

Gdyby zakrzepł ratujemy go wrzątkiem dokładnie mieszając.

 

* Nadzienie  do pączków  przygotowujemy   mieszając   w  równych  ilościach  konfiturę   różaną  i  powidła  śliwkowe  po  ok. 1oo ml.

 

 

 

pączki mojej Mamy

 

 

pączki mojej Mamy

 

 

pączki mojej Mamy

 

Poniżej sama konfitura różana i po wymieszaniu z powidłami.

 

 

nadzienie różane

 

 

pączki mojej Mamy

 

 

 

 

 

MINITORCIKI BEZOWE >

< MARCHEWKA W BESZAMELU



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • andzia-35

    Wyglądają jak z najlepszej cukierni, puszyste, że hoho :-)

  • dagmara_65

    Andziu, jest mi niezmiernie miło czytać takie komplementy :). Dziękuję i pozdrawiam Cię cieplutko.

  • tajagosia

    Jakiś czas śledzę twoje przepisy, niektóre z ciast juz wykonałam, były przepyszne. A pączusie są po prostu pierwsza klasa, normalnie mistrzostwo świata !!!

  • daroglanc

    Wyglądają rewelacyjnie

  • dagmara_65

    Tajagosia bardzo mi miło, że przepisy na ciasta przypadły Ci do gustu i co najważniejsze udały się i smakowały! Dzięki za tak miłe słowa i pozdrawiam Cię serdecznie :)
    Daroglanc dzięki i pozdrówki :)

  • Gość *.integron.pl

    bardzo smakowitee.....

  • Gość: [hungry24 7] *.bb.sky.com

    Kocham páczki

  • Gość: [Iza] *.adsl.inetia.pl

    Mam pytanie czy konieczny jest spirytus? Wszystko inne mam pod ręką a tego składnika niestety nie ... nawet wódki w domu nie mam XD

  • dagmara_65

    Gościu dzięki :)
    Hungry :)
    Iza spirytus można zastąpić octem.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci