Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KOTLETY Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ

dagmara_65

Coraz częściej goszczą te kotlety w moim domowym, rodzinnym jadłospisie. Kiedyś zwykle były to kotlety schabowe, bądź z karczku. Niejednokrotnie jednak były nie do zgryzienia. Przede wszystkim zależało od tego jaki kawałek mięsa udało mi się zakupić.

Obecnie słodkie polędwiczki wieprzowe mają w mojej kuchni zdecydowaną przewagę nad schabem czy karczkiem. Kotlety z nich  są delikatne, miękkie i szybkie w przyrządzeniu.

Poza  tym  mimo,  że  polędwica jest  droższa  od  wspomnianych  gatunków  mięs  to  jednak w rezultacie wcale nie wychodzi dużo drożej. Z małego kawałeczka mięsa można zrobić całkiem pokaźnego kotleta.


 

kotlety z polędwicy wieprzowej

 

Składniki:

  • ok. 25 dag słodkich polędwiczek wieprzowych ( na 4 porcje)
  • 1 jajko roztrzepane w 1-2 łyżkach zimnej wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 ząb czosnku
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

 

Wykonanie:

Polędwiczki myjemy, obsuszamy. Dzielimy  na  porcje. Mięso delikatnie rozbijamy. Solimy równomiernie obie strony. Jedną stronę oprószamy pieprzem, drugą nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Tak przyprawione mięso odstawiamy na ok. 10 minut.

Oprószamy  z obu stron mąką pszenną, obtaczamy w rozmąconym w wodzie jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju roślinnym ok. 8 minut.

Podajemy  do  drugiego  dania  obiadowego  z  ziemniakami  i surówką  z  kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanem lub z marchewką w beszamelu, bądź też z inną surówką według upodobań.

 

 

kotlety z polędwicy wieprzowej

 

 

kotlet z polędwicy wieprzowej z surówką z kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanem

 

 

PRZEKŁADANIEC ANANASOWO-CYTRYNOWY >

< FAWORKI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kalina] *.dynamic.chello.pl

    Proponuję przed panierowaniem kotlecików z polędwiczki każdy plaster posmarować z obu stron musztardą i dopiero potem panierować. Wersja trochę inna, ale jakże smaczna.
    Podziwiam przepisy i kilka z nich wykorzystam w swojej kuchni.
    Pozdrawiam.

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci