Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

KOTLETY Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ

Coraz częściej goszczą te kotlety w moim domowym, rodzinnym jadłospisie. Kiedyś zwykle były to kotlety schabowe, bądź z karczku. Niejednokrotnie jednak były nie do zgryzienia. Przede wszystkim zależało od tego jaki kawałek mięsa udało mi się zakupić.

Obecnie słodkie polędwiczki wieprzowe mają w mojej kuchni zdecydowaną przewagę nad schabem czy karczkiem. Kotlety z nich  są delikatne, miękkie i szybkie w przyrządzeniu.

Poza  tym  mimo,  że  polędwica jest  droższa  od  wspomnianych  gatunków  mięs  to  jednak w rezultacie wcale nie wychodzi dużo drożej. Z małego kawałeczka mięsa można zrobić całkiem pokaźnego kotleta.


 

kotlety z polędwicy wieprzowej

 

Składniki:

  • ok. 25 dag słodkich polędwiczek wieprzowych ( na 4 porcje)
  • 1 jajko roztrzepane w 1-2 łyżkach zimnej wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 ząb czosnku
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

 

Wykonanie:

Polędwiczki myjemy, obsuszamy. Dzielimy  na  porcje. Mięso delikatnie rozbijamy. Solimy równomiernie obie strony. Jedną stronę oprószamy pieprzem, drugą nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Tak przyprawione mięso odstawiamy na ok. 10 minut.

Oprószamy  z obu stron mąką pszenną, obtaczamy w rozmąconym w wodzie jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju roślinnym ok. 8 minut.

Podajemy  do  drugiego  dania  obiadowego  z  ziemniakami  i surówką  z  kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanem lub z marchewką w beszamelu, bądź też z inną surówką według upodobań.

 

 

kotlety z polędwicy wieprzowej

 

 

kotlet z polędwicy wieprzowej z surówką z kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanem

 

 

wtorek, 16 lutego 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/KOTLETY-Z-POLEDWICY-WIEPRZOWEJ.html
Komentarze
Gość: Kalina, 89-66-145-211.dynamic.chello.pl
2014/04/04 11:03:00
Proponuję przed panierowaniem kotlecików z polędwiczki każdy plaster posmarować z obu stron musztardą i dopiero potem panierować. Wersja trochę inna, ale jakże smaczna.
Podziwiam przepisy i kilka z nich wykorzystam w swojej kuchni.
Pozdrawiam.

uwaga autorska



przepisy kulinarne z rabarbarem

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 








kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi