Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

KOTLETY Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ

Coraz częściej goszczą te kotlety w moim domowym, rodzinnym jadłospisie. Kiedyś zwykle były to kotlety schabowe, bądź z karczku. Niejednokrotnie jednak były nie do zgryzienia. Przede wszystkim zależało od tego jaki kawałek mięsa udało mi się zakupić.

Obecnie słodkie polędwiczki wieprzowe mają w mojej kuchni zdecydowaną przewagę nad schabem czy karczkiem. Kotlety z nich  są delikatne, miękkie i szybkie w przyrządzeniu.

Poza  tym  mimo,  że  polędwica jest  droższa  od  wspomnianych  gatunków  mięs  to  jednak w rezultacie wcale nie wychodzi dużo drożej. Z małego kawałeczka mięsa można zrobić całkiem pokaźnego kotleta.


 

kotlety z polędwicy wieprzowej

 

Składniki:

  • ok. 25 dag słodkich polędwiczek wieprzowych ( na 4 porcje)
  • 1 jajko roztrzepane w 1-2 łyżkach zimnej wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 ząb czosnku
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

 

Wykonanie:

Polędwiczki myjemy, obsuszamy. Dzielimy  na  porcje. Mięso delikatnie rozbijamy. Solimy równomiernie obie strony. Jedną stronę oprószamy pieprzem, drugą nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Tak przyprawione mięso odstawiamy na ok. 10 minut.

Oprószamy  z obu stron mąką pszenną, obtaczamy w rozmąconym w wodzie jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju roślinnym ok. 8 minut.

Podajemy  do  drugiego  dania  obiadowego  z  ziemniakami  i surówką  z  kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanem lub z marchewką w beszamelu, bądź też z inną surówką według upodobań.

 

 

kotlety z polędwicy wieprzowej

 

 

kotlet z polędwicy wieprzowej z surówką z kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanem

 

 

wtorek, 16 lutego 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/KOTLETY-Z-POLEDWICY-WIEPRZOWEJ.html
Komentarze
Gość: Kalina, 89-66-145-211.dynamic.chello.pl
2014/04/04 11:03:00
Proponuję przed panierowaniem kotlecików z polędwiczki każdy plaster posmarować z obu stron musztardą i dopiero potem panierować. Wersja trochę inna, ale jakże smaczna.
Podziwiam przepisy i kilka z nich wykorzystam w swojej kuchni.
Pozdrawiam.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi