Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

BARSZCZ UKRAIŃSKI

dagmara_65

Bardzo pożywna zupa. Dobra na obiad właśnie teraz, w obecnym zimowym okresie.

Jest  trochę  pracochłonna,  ale  warto  od  czasu  do  czasu  ją  ugotować,  bo  jest  smaczna  i z pewnością zaspokoi podniebienne wymagania wielu zwolenników zup.

 

 

barszcz ukraiński

Składniki:

  • 60 dag buraków
  • 45 dag ziemniaków
  • 15 dag marchwi
  • 15 dag pora
  • 1 szkl. fasoli jaś
  • 15 dag kości wieprzowych od schabu
  • 25 dag skrzydła indyczego
  • 1½ łyżki soli + do smaku
  • 1½ łyżki cukru + do smaku
  • ¼ szkl soku buraczanego (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • sok z cytryny do smaku

dodatkowo:

  • 3 łyżki mąki
  • ½ szkl. mleka
  • ½  szkl. śmietany 30%
  • ok. 4 l wody

 

 

Wykonanie:

Fasolę jaś namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej na noc w przeddzień gotowania zupy. Skrzydło i kość oczyszczamy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy  wodą i gotujemy.

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i buraki w paski, por w talarki.

Po ok. półgodzinnym gotowaniu się wywaru wrzucamy warzywa i wcześniej namoczonego jasia. Gotujemy jeszcze ok. 1 godziny.

Pod koniec gotowania dodajemy sól, cukier, sok buraczany, sok z cytryny i koperek.

Robimy zaprawę z mąki i mleka, wlewamy do gotującej się zupy,  zagotowujemy.

Zabielamy śmietaną.

 

 

barszcz ukraiński



Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • alebabka77

    Hej! Ugotowałam ten barszczyk i wyszedł bardzo smaczny :)

  • Gość: [Caroline] *.dynamic.chello.pl

    Wygląda smacznie. U mnie w rodzinie robi się tak (przepis pochodzi z ukrainki), że startą marchew i cebulę (zamiast pora) podsmaża się i dopiero dodaje do wywaru. I jeszcze koniecznie trzeba dodać przecier z pomidorów, którego u ciebie nie widzę :) pozdrówki

  • Gość: [malgorzata.budzila@gmil.com] 91.222.24.*

    Pyszna zupa. Sama robię ten barszcz bardzo podobnie. Pozdrawiam:) napiecyku.wordpress.com/

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci